Sawetara wektu kepungkur, informasi nyebar ing saindenging jagad - Rusia pisah, Rusia nyopot sambungan saka Internet global! Lan nalika diumumake kanthi gedhe, aku ngajak aku mikir - kepiye yen saben negara pisah? Nanging aku njupuk langkah luwih adoh - kepiye yen Internet babar pisan, ngilang?

Ana film cendhak sing diarani "Kertu Kertu saka Republik absurd" - kala-kala rada berlebihan karo gambaran sing digambarake, nanging umume cukup apik. Plot kasebut adhedhasar sejarah alternatif - kita saiki ing 2014, nanging komunisme ora bakal ambruk, PRL isih ana lan isih dadi satelit saka Uni Soviet.

Sepasang wong Swedia teka ing Warsawa kanggo ngrekam film babagan pemuda Polandia kanthi ilegal. Ing salah sawijining adegan, dheweke ngunjungi cafe internet, sing dhewe, yen sampeyan mikir, bisa dadi mundur saka negara kasebut. Ana komputer ketinggalan jaman, poster ing tembok kanthi pesen kanthi gaya "Ati-ati apa sing sampeyan lakoni ing Internet" lan sawetara pangguna Internet. Salah sawijine, yaiku Pole sing ditemoni sadurunge ing taman, ngandhani babagan carane dheweke teka ing cafe iki kanggo ngobrol karo kancane saka GDR. Kabeh proses ditindakake liwat portal Knagolico, sing bisa diterjemahake menyang "TwarzokBookka". Ya, ing jagad iki minangka wangsulan Blok Wétan menyang Facebook.

Kepiye yen saben negara cahya duwe jaringan internal lan kapisah dhewe - lan mung dheweke? (foto: Yuri_B, Lisensi pixel).

Down with Imperialism Internet Kulon!

Napa aku nulis babagan iki? Amarga ora kliwat seminggu kepungkur, aku maca informasi manawa Rusia siap pisah karo Internet global sabisa-bisa, ing level legislatif lan teknis. Sejatine Dmitry Medvedev, sing kita elinga minangka presiden Rusia wiwit nalika Putin ora bisa dadi sedhela, ngumumake manawa dheweke "ora bakal seneng banget", nanging sampeyan ngerti sejatine.

Sanajan ora cetha banget ing cakrawala apa sing bakal ditindakake Runet, Kremlin wis pirang-pirang taun nganggep operasi kasebut, ngatasi macem-macem solusi hukum. Apa sejatine kedadeyan kasebut - aku ora ngerti, nanging kanthi logis bisa uga dadi tugas sing rumit.

Nalika maca babagan jaring internal Rusia iki, aku kelingan kabeh Knagolico, lan banjur wiwit ngelingi rezim-rezim saka macem-macem wilayah ing donya sing pancen njaga lalu lintas internet. Lungguh ing China, sampeyan ora mung bakal sinau akeh babagan kahanan politik sing ana gandhengane karo Tibet utawa pembantaian ing Tiananmen Square, nanging sampeyan uga bakal nemoni masalah panggunaan normal kaca-kaca kulon - ing China "luwih disenengi" tinimbang sawetara Google, Solusi akrab Facebook lan Twitter, kanthi gaya Baidu, RenRen lan Weibo.

Ing Korea Utara, akses menyang Internet normal minangka hak istimewa kanggo sawetara wong sing ana gandhengane karo partai utawa elit partai. Dheweke duwe Kwangmyong, intranet dhewe. Sanajan durung nate nggunakake, aku nyangka bakal luwih seneng tinimbang nggunakake internet ing sisih kulon.

Pikirane jaringan sing kapisah kaya ngono iku pancen medeni banget, nanging saya suwe saya suwe saya suwe saya mrono, ndeleng langit-langit peteng sadurunge turu, saya saya imajinasi dadi topik liya - lan kepiye yen Internet tiba-tiba ilang?

Lan mung ora bakal bisa ditindakake, kaya sing wis diandharake Mezo - bayanganku ora unik, amarga benang sing padha bisa uga ana ing sawetara forum Kafeteria lan Onet sajrone dasawarsa sabanjure. Marc Elsberg wis ing 2012 nalika "Blackout" njupuk langkah luwih adoh, negesake visi bencana kanggo mateni masarakat saka listrik. Sanajan mangkono, ayo nimbang apa sing bakal kedadeyan yen folum rabid nggigit kabel ing Area 51 lan nyebabake, pandhuan domino, menyang pandemonium tanpa internet?

Jagad kalebu tanpa Piesel, iku bakal dadi parodi kasunyatan sing nyeselake

Pyk - lan ora ana memuch

Iki kaping pisanan ing pirang-pirang taun, aku bakal kliwat duwe TV ing omah. Aku mriksa kabeh informasi saiki ing internet - ing desktop utawa ponsel, utawa kasur ing amben tanpa kepengin tangi saka panas, ing tablet. Tanpa nyambung menyang jaringan, aku kudu njaluk ngapura amarga TV, mesthi, sawise dheweke bakal pulih saka masalah karo sumber data dhewe, dikubur ing kuburan offline.

Aku bakal luwih dhisik maca koran saben dina - sanajan kanthi luwih tepat, aku bakal miwiti maneh, amarga koran, ora beda karo minggu utawa wulan, aku terus nganggo lonceng amba, kayata nalika tuku "Przegląd Sportowy "kanggo Sepur. Pungkasane, aku kudu bali ngrungokake radio kanthi rutin, sing kita ngerti saka alam semesta Fallout bakal bisa urip kanthi slamet. Ya, aku kudu eling yen aku ora bakal nggawe dhaptar lagu Spotify kaya sing dakkarepake.

Sayange, aku duwe bias babagan ora ngerteni informasi saka jagad iki, nanging sawise nampa media tradisional sing kasebut ing ndhuwur, aku bakal bisa ngilangi kabeh rasa sedhih ing njero ati. Luwih elek, yen aku mutusake golek informasi sing luwih khusus. Ayo diadhepi, nalika nyimpen ensiklopedia sing akeh ing rak wis rampung, sanajan Neostrada lan anak-anake sing apik lan bocah-bocah wiwit nanggung kesulitan urip Internet.

Dadi, yen aku pengin mriksa informasi apa wae - umpamane asil pemilihan parlementer taun 1993, aku luwih becik kudu mbukak jogging esuk menyang Perpustakaan Universitas Kepausan, sing paling cedhak karo aku. Ora yakin manawa aku bakal nemokake buku sing pas ing kana, amarga ing endi aku bakal mriksa dhaptar?

Untunge, aku ninggalake kamus kertas basa asing - aku seneng nggunakake, sanajan sing online saiki wis dadi standar sing apik banget, utawa paling ora sawetara. Nanging, tanpa Internet, aku ora bakal bisa mriksa apa “Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Aku! … Sampeyan bisa milih Flipperwaldt gersput ”. Sampeyan butuh wektu akeh kanggo muter kamus, kanthi ngetung uga nyetel konteks, lan ora, mung rong ukara!

Aku ora bisa mriksa cuaca kanthi cepet - wingi kudu ndeleng Zubilewicz. Aku ora bakal tuku tiket tram liwat Mobilet, dadi teles kaya wong bodho, kaget karo udan, ing ngarep mesin tiket. Banjur aku ngenteni luwih suwe, amarga aku ora duwe cara liya kanggo mriksa jadwal tinimbang ing halte bis, mula ana sing salah lan kursus sabanjure mung kari 20 menit. Aku ora bakal mbayar Blik ing endi wae ing kutha iki, lan yen aku kepengin bali saka papan liya ing wayah wengi, luwih becik aku nulis nomer tarif, utawa bejo, nyekel supir taksi sing mustahil ing dalan. Sawise kabeh, Uber ora bisa digunakake, utawa paling ora saiki.

Yen aku ora kejawab game Manchester United lan lali nonton layanan olahraga sore, mula mula aku bakal mriksa kertas ing esuk. Film favoritku yaiku ing TV bengi iku? Dadi, tanpa sawetara pilihan ngrekam, aku kudu ngenteni siaran sabanjure ing TV. Kajaba aku menyang toko rekam video sing revitalisasi. Netflix? Oke, ayo lali.

Kemampuan kanggo nguwuh-uwuh menyang Rusia ing game online bisa diperjuangake kaya singa (foto: ianvanderlinde, Lisensi pixel)

Ana ing endi, ana ing endi? Dheweke wis ora ana, dheweke ora ana maneh!

Nanging kenapa aku metu saka omah? Oh iyo, aku janjian karo kanca-kanca kanggo ngombe bir. Aku kudu nindakake liwat telpon, nanging yen aku luwih ora gelem guneman kaya iki, aku kudu ngirim kertu pos utawa fax. Ya, utawa aku mung bakal nemoni dheweke ing dina acak okna lan mbuwang kerikil (sekolah lawas sing asli!) ing jendhela. Muga-muga ora manggon ing sadhuwure lantai siji.

Iki sing paling bakal dakelingi nalika ora ana Internet - kebebasan komunikasi karo wong, pesen cepet, video cendhak, dawa, video, audio. Opo wae Sajrone pandemi iki, aku seneng banget karo kontak terus-terusan karo wong sing cedhak karo aku, kalebu kemungkinan "bir golek bir" virtual.

Yen kabeh jaringan global tiba-tiba ilang, aku bakal bali menyang aspek hubungan manungsa maneh - sanajan karo wong liya, aku ora bakal bisa ngrembug babagan ewu grup Facebook sing dakgabungake. Pakaryanku uga beda banget, dadi sanajan karo kanca kerja aku kudu golek cara komunikasi sing beda. Kasunyatane, yen pandemi isih ana, bisa uga ora katon kaya ngono.

Aku ora bakal bisa - medeni medeni - malah main online karo sapa wae. Ora game cepet ing FIFE, utawa game dawa ing League of Legends. Aku mung bakal ngiwa mode kursi panas, sing bisa uga bakal dakelingake saben tamu sing ngunjungi aku. Bisa uga luwih akeh perhatian saka biasane kanggo main game ing kabeh jinis, wiwit Tionghoa nganti RPG kertas.

Aku bisa uga bakal kliwat malah wong Rusia njerit ipat liwat mikropon sing ora bisa digunakake kanggo 60 kopecks sajrone babak Counter-Strike. Ya, nanging bisa uga mengko aku bakal kangen, nalika tembok Runet sing hebat misahake kita siji lan sijine.

Kolom iki disponsori dening Bill Gates Foundation (ora sejatine) (Foto: janjf93, Lisensi pixel).

Aku ora kangen teori konspirasi sampeyan

Nyatane, siji-sijine kauntungan saka kurang Internet kanggo aku yaiku ora kakehan maca babagan macem-macem teori konspirasi, wiwit chip kanggo vaksin nganti gelombang 5G sing nggoreng otak Polandia. Jagad tanpa teks lan video sing apik tenan kanthi subtitle kuning bakal luwih apik. Nanging, ing kasus liyane, urip bakal luwih rumit. Aku ora ujar manawa angel banget - sawise kabeh, kita ngelingi, umume, kaping tanpa akses broadband ing omah. Nanging, yen kabeh iki dijupuk saka kita saiki, mula bakal nyesel banget, amarga fungsi kabeh jagad adhedhasar Internet.

Babagan sing jelas banget yen kita lali pirang-pirang prekara sing digawe Międzysieć luwih gampang - saka tiket bodho PLN 6 astronomi kanggo trem (Krakow MPK - iki trik kanggo sampeyan), kanggo hubungan antar pribadi.

Dadi, ing sawijining dina opossum nyatane nyakot kabel, dhisik, ngunci lawang kanthi bener, amarga bakal ana huru-hara ing minggu-minggu kapisan, uga pirang-pirang wulan, lan nomer loro, siyap ngandhani putu sampeyan babagan swarga Internet sing ilang.

Banjur, kanggo kolom sabanjure, aku bakal ngajak sampeyan menyang salon penet sing paling apik - yaiku, kanggo sing aku mbuwang naskah kanthi rahasia.

Brr! Cukup saka prospek elek iki. Aku bakal nonton kucing lucu.

Klompok Polandia Smart Home dening SmartMe

Klompok Polandia Xiaomi dening SmartMe

Promosi SmartMe

Kiriman sing gegandhengan

Add a comment

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Kothak sing kudu rampung ditandhani * *

4 + 18 =