Tim Polandia-Tionghoa bisa ngasilake sing ora jelas kanggo para ahli fisika: transistor ora digawe saka bahan semikonduktor tradisional, nanging saka nanopartikel logam. Transistor kaya iki kudu tahan mlengkung, banyu lan percikan, lan ditrapake kaya cat.

Transistor biasane digunakake ing piranti saben dinane - umpamane, kayata ing sirkuit utawa prosesor terintegrasi. Dheweke bisa ngontrol aliran muatan listrik - kayata, nambah sinyal utawa tumindak minangka saklar. Nganti saiki, konstruksi transistor mbutuhake bahan semikonduktor - kayata germanium, silikon, gallium nitride, silikon karbida. Semikonduktor wis disebut struktur band - ana band konduksi, mula saiki aliran ora bisa ditularake, kayata, liwat logam. Lan aliran saiki bisa dimodulasi.

Saiki tim sing dipimpin dening prof. Bartosz Grzybowski (IPC PAS lan UNIST Korea) lan prof. Yonga Yana (Universitas Akademi Ilmu Pengetahuan Tionghoa) nuduhake cara nggawe transistor saka nanopartikel logam - luwih tepat saka nanopartikel emas sing dipasang ing ligan kanthi muatan listrik sing cocog. Asil kasebut ditampilake ing "Nature Electronics" (https://www.nature.com/articles/s41928-020-00527-z).

"Kita nuduhake manawa sampeyan bisa nggawe transistor lan sirkuit terintegrasi sing ora nggunakake semikonduktor konvensional, nanging logam. Lan iki pancen ora umum kanggo para ahli fisika, 'mesem Prof. Grzybowski. Lan dheweke nambahake manawa logam bisa tumindak kaya semikonduktor sajrone kedadeyan ing nanoscale - lan ora kanthi pitulung saka apa sing diarani Blokir Coulomb, lan berkat prestasi chemoelectronics - area ilmu sing cukup anyar.

"Sanajan bahan kasebut logam, ion sing obah bisa nggawe medan listrik lokal lan nyebabake efek sing padha karo sing ana ing semikonduktor" - jarene Prof. Bartosz Grzybowski.

Ilmuwan nerangake manawa solusi iki bisa uga mbukak kemungkinan anyar kanggo aplikasi transistor. Transistor digawe saka semikonduktor tradisional ora tahan bengkok, kelembapan utawa pembuangan listrik, kudu ditrapake ing permukaan kanthi vakum, lan semikonduktor dhewe - dikristalisake ing suhu dhuwur (kayata proses Czochralski).

"Lan transistor kita bisa ditekuk lan bakal apik. Salah siji sing direndhem ing atmosfer sing lembab utawa ngalami pembuangan listrik sing kuwat lan bakal terus mlaku, amarga kelembapan disenengi lan busi ora ngrugekake. Rusak banget "- percaya prof. Grzybowski.

Dheweke nambahake manawa nanopartikel emas sing digawe transistor larut ing banyu lan alkohol. "Aku malah pengin ngarani vodka elektronik ing sawijining dina," ngguyu karo peneliti.

Dheweke nerangake manawa ngetrapake lapisan iku prasaja: kalebu njupuk campuran nanopartikel lan diwutahake menyang permukaan. Pelarut nguap lan lapisan nanopartikel tipis nempel ing permukaan. Mbangun transistor katon kaya lukisan karo cat. Ora perlu vakum utawa suhu dhuwur kanggo nindakake iki.

Ahli kimia kasebut negesake manawa solusi kasebut bisa uga ora bakal ngganti prosesor semikonduktor tradisional ing komputer, nanging ing sawetara aplikasi bisa uga dadi alternatif sing menarik kanggo elektronik biasa. Transistor anyar bisa digunakake, kayata, ing aplikasi ing banyu utawa ing lingkungan sing korosif. Kajaba iku, ilmuwan ujar, bisa uga sistem iki bisa digunakake minangka sensor kanggo bahan kimia tartamtu. "Nanopartikel kaya ngono, yen ana solusi, bisa ndeteksi zat beracun lan ngonversi dadi sinyal listrik," dheweke percaya.

Ing karya sadurunge ing Maju Ilmu Para ilmuwan nuduhake cara nggawe sirkuit logika saka nanopartikel emas sing muatan listrik padha - kayata, nggawe radio. Nanopartikel makarya ing kana, antara liya minangka antena, unsur sing ngowahi sinyal listrik dadi swara. Saiki dheweke wis maju luwih adoh lan nuduhake cara nggawe transistor lan sirkuit terintegrasi saka nanopartikel emas.

Nalika ditakoni manawa nanopartikel emas larang banget, dheweke ujar: "Lapisan sing dibutuhake ing transistor kandel mikron. Lan iki ateges sawetara gram emas bisa uga cukup kanggo kita cet, kayata kabeh apartemen. "

Lan dheweke nerangake manawa bisa nggawe transistor nggunakake nanopartikel logam liyane, nanging nanopartikel emas awet lan ora beracun. Lan time wis nggarap dheweke luwih saka sepuluh taun (taun kepungkur, tim Prof Grzybowski nuduhake Nanoteknologi Alamsing nanopartikel emas sing dikenani biaya - kanthi arsitektur sing beda banget tinimbang transistor - bisa uga migunani kanggo nglawan sel kanker).

"Kita nuduhake cara nguripake nanopartikel emas sing wis pirang-pirang taun digunakake kanggo nggawe elektronik adhedhasar semikonduktor, nanging ing logam, lan nggawe elektronik ora tahan karo macem-macem stimulus musuhan" - dheweke ngringkes.

PAP - Ilmu ing Polandia, Ludwika Tomala

Sumber lan foto: Ilmu ing Polandia


Rampung edan karo pinter. Yen ana sing anyar, mula kudu diserah lan diuji. Dheweke seneng solusi sing bisa digunakake, lan sengit gadget sing ora ana gunane. Ngimpi dheweke yaiku kanggo nggawe portal paling cerdas ing Polandia (lan mengko ing jagad lan Mars ing 2025).

Klompok Polandia Smart Home dening SmartMe

Klompok Polandia Xiaomi dening SmartMe

Promosi SmartMe

Kiriman sing gegandhengan